måndag 29 juni 2009

Stena Bulk Sailing Team försvinner i vindhål

Dags för första dagen i årets Match Cup Sweden. Det är lätt vind och i första seglingen möter Stena Bulk Matchracing Team med rorsman Mattias Rahm den franska besättningen Damien Iehl. Den svenska besättningen tar greppet klart på första kryssen och rundar märket ett par båtlängder före.

Då händer det omöjliga; Från klarblå himmel (i dubbel bemärkelse) kör besättningen in i ett vindhål och spinnakern hänger som en trasa över riggen. Den franska besättningen ser vårt prekära situation och gippar ifrån. På bara några meters avstånd passerar de förbi och fortsätter med den gamla vinden hela vägen ner till nästa märke. Trots att vi kämpar vidare och gör att för att komma igen är avståndet för stort och förlusten är ett faktum. Surt!!!

I premiärdagens andra match möter vi ytterligare en fransk besättning. De gör en bättre start och tar en tidig ledning. Även om vi närmar oss på andra kryssen får vi aldrig riktig kontakt och de vinner välförtjänt. Inte mycket att prata om.

- "Det fanns saker vi kunde gjort bättre men i matchen mot Iehl hade vi bara ren och skär otur" konstaterar Mattias. När det är riktigt lätt vind måste man segla både bra och ha flyt ...och gör man små misstag får det stora konsekvenser avslutar skippern.

I morgon tisdag fortsätter seglingarna. Í de två grupperna med sju besättningar i varje, möter man sina motståndare en gång var i en Round-Robin. De tre första kvalificerar sig för kvartsfinal medan de övriga besättningar läggs ihop i en ny grupp där man får en andra chans att ta en av de två återstående kvartsfinalplatserna.

Foto: Dan Ljungsvik / Match Cup Sweden